Испания

Социалистите на премиера Педро Санчес печелят парламентарните избори в Испания

Социалистите на премиера Педро Санчес печелят парламентарните избори в Испания, но нямат парламентарно мнозинство, което да им позволи да съставят самостоятелно правителство.

Социалистите ще имат 122-ма депутати в 350-местния парламент, на база обработени почти 100% от бюлетините.

Най-значимото събитие на тези избори е появата на крайнодясната партия Vox, която излезе на сцената през декември в регионалните избори в Южна Андалусия и за първи път влиза в националния парламент.

Проучванията сочат, че партията ще вземе повече от 11 процента от гласовете в страна, в която нямаше крайно десни партии, за които да се говори, след смъртта на диктатора Франсиско Франко през 1975 г.

Социолозите също така предположиха, че консервативната Народна партия ще отбележи един от най-лошите си резултати в историята, тъй като дясноцентристката партия в Ciudadanos и Vox взимат от избирателите им.

Това са третите избори в Испания за последните три години и половина.

Очаква се Санчес и неговата социалистическа партия да изградят съюзи с крайно лявата Подемос и евентуално по-малки партии, като каталунските сепаратистки партии, както се случи през последните 10 месеца.

„Социалистите спечелиха парламентарните избори и заедно с това бъдещето спечели, а миналото изгуби“, заяви премоерът Педро Санчес пред ликуващите си привърженици от балкона на партийната централа в Мадрид.

Лявата коалиция „Подемос“, която ще има 42 мандата, заяви готовност за коалиция със Социалистическата партия.

За да получи подкрепа в парламента, за новото правителство трябва да гласуват 176 депутати.

- реклама -