президент

Социалистът Додон е фаворит на изборите за президент в Молдова

Избирането на президент на Молдова ще стане след втори тур на изборите, в който участие ще вземат лидерите на лявата и дясната опозиция.

За победа на първия тур на кандидата за президент му бяха необходими 50% плюс един глас.

Додон с близо 10 % преднина пред Санду

Според предварителните данни на Централната избирателна комисия, след обработката на 98,6% от протоколите, кандидатът на обявяващата се за сближаване с Русия Партия на социалистите на Република Молдова Игор Додон има 48,6% от гласовете, а представителката на дясната проевропейска опозиция Мая Санду – 37,9% от гласовете.

По данни на ЦИК кандидатът на другата обявяваща се за сближаване с Русия опозиицонна „Нашата партия“ Димитри Чубашенко беше на трета позиция с 6% от гласовете на избирателите, докато бившият премиер Юрие Лянке получи 3,1%, председателят на Либералната партия, която е за обединение с Румъния Михай Гимпу – 1,8%.

Останалите четирима кандидати са получили резултати в рамките на статистическата грешка. Окончателните резултати ще станат известни в понеделник сутринта. Те ще бъдат публикувани до 5 дни. Тогава се очаква и официалното решение за провеждане на балотаж на 13 ноември.

По данни на ЦИК в изборите участваха 48,97% от имащите право на глас.

- реклама -