Соцдепутат скочи на Радев

Соцдепутат скочи на президента Румен Радев. Причината – вчерашния коментар на Радев за случващото се в парламента.

Радев с първи думи за политическата криза. Какво каза?

„Румен Радев е най-голямото ми огорчение в политиката. Началото на тази коалиция започна с протестите миналата година. Излязохме, за да защитим президентската институция от атаките на мафията.“ Това написа народният представител от БСП Явор Божанков в своя Фейсбук профил.

Той припомня как народа повече от половин година е бил до президента на площада, въпреки различията. „Останах над 200 дни. Направих го заради институцията, за България и за Радев“, добави Божанков. И бе категоричен, че съжалява единствено за подкрепата си към президента.

Депутатът от левицата обърна внимание, че същата тази мафия днес атакува Народното събрание, искайки оставката на неговия председател Никола Минчев.

„Една и същия мафия. Един и същ президент. Едни и същи хора на площада“, добави Божанков. Той подчерта, че единствената разлика сега е президента, който липсва на площада.

Самият Румен Радев пък в петък

остро разкритикува управляващата вече тройна коалиция,

сред която е и БСП. А също и опозицията.

„Като всички българи следя с огорчение разпада на това Народно събрание. Но партиите трябва да са наясно, че с тези кални борби дискредитират цялата политическа система, че българският парламент не е тържище. Едните пазаруват депутати, другите се договарят да връщат стария корупционен модел. Но и двете страни убиват надеждата на българите в политическата класа. Убиват я с речта си, с поведението си, с популизма и с братуването на политически противници в името на властта“, остър бе държавният глава.

Радев посочи още – блокажът на институциите вече е факт, но управляващите не следва да забравят основната си функция – да решава проблемите на хората. „Правителството носи цялата отговорност за управлението на страната, докато Народното събрание не реши друго. Затова тези скандали не трябва да го отклоняват в дейността му по решаване на неотложните задачи.“

Президентът постави особен акцент и върху казуса с Република Северна Македония и настоя – България трябва да отстоява позицията си.

- реклама -