Цацаров, затвори надзиратели

Сотир Цацаров: Нито една версия за убийството на Виктория Маринова не е изключена

„Беше задействан един преднамерен сценарий, който целеше да покаже, че в България убиват журналисти заради тяхната разследваща дейност. Този сценарий беше задействан. Този сценарий има дори своите политически измерения, но политически рейтинг не се гради върху трупове.“ Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров  в интервю за Нова телевизия . Той говори и за случая „Джи Пи Груп” и разследването на злоупотреби с евросредства за милиони евро и пране на пари.

Обвинител номер едно на държавата заяви, че по случая с убийството на Вероника Маринова основно се работи по версията за спонтанно нападение от страна на Северин. „При разпита той не отрича извършеното убийство, той го описва фрагментарно и отказва да говори за сексуалното посегателство“, каза Цацаров.

Основният разпит на Северин Красимиров ще се проведе след предявяване на обвинението му и придвижването към Окръжна прокуратура-Русе, заяви Цацаров и още веднъж повтори, че става дума за грубо, брутално нападение, очевидно под влиянието на алкохол, а може би и наркотици с цел сексуално посегателство.

Няма данни за заболяване на Северин, каквито твърдения има от страна на неговата майка, 

заяви главният прокурор. „За дефицити в умственото му развитие не мисля, че може да се говори с оглед на действията му за незабавно укриване в Германия“, коментира Сотир Цацаров.Той отново заяви, че направеният психопрофил още в началото на разследването е отговарял на 90% на Северин.

Никой не е затворил която и да е страница от делото за убийството в Русе, категоричен бе главният прокурор, попитан за версиите за съучастник или за умисъл на престъплението. И все пак заяви: За предварително познанство между двамата мисля, че не може да става и дума.

Понякога човешкото съзнание ражда необясними жестокости, каза още обвинител номер едно.

Цацаров разясни още, че Красимиров не дава каквито и да е обяснения за сексуалното посегателство над Маринова, но за разследващите доказателствата са категорични. Имаме дрехи с ДНК материал, който напълно съвпада. По тялото на жертвата има биологични следи, които напълно съвпадат с неговия профил, заяви Цацаров.

Бързото разкриване на случая е резултат не на международния натиск, а на бързата и добра работа от страна на колегите, категоричен е Цацаров.

За проверката на строителната компания „Джи Пи Груп“ Сотир Цацаров обясни, че е образувано досъдебно производство за пране на пари, в рамките на което е наложен запор на превод за 14 млн евро от физическо лице.

Наложен е запор върху паричен превод на 14 млн. евро от България към чужда банка.

Паричният превод е от физическо лице, уточни Цацаров. Парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми.

Едновременно с това на ДАНС са възложени други действия, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми.

От фирмата обявиха, че нямат запорирани никакви средства. „Запор има на свързани с нас компании“, казаха от „Джи Пи Груп“. От компанията увериха, че оказват пълно съдействие на разследващите. Заради разследването два големи проекта са върнати в начална точка. Първият  е тунелът „Железница“ на магистрала „Струма“. Фирмата обяви още в петък, че се оттегля доброволно от него, а премиерът поиска тя да бъде извадена от проектите с държавни и европейски пари. В понеделник „Джи Пи Груп“ съобщи, че се оттегля и от голяма поръчка в София – тази за реконструкцията на релсите по маршрута на трамвай номер 5

- реклама -