София

СОС реши: До 300 лв. глоба, ако вдигате шум в часовете за почивка

С 36 гласа „за”, 1 „против” и 8 „въздържали се” общинските съветници приеха новата наредба за реда и сигурността в София.

От групата на БСП всички съветници гласуваха с „въздържал се”.

„Наредбата разглежда шума в три направления. Първото е домашни дейности и съседи, второто са публични пространства, а третото шум от строително монтажни дейности по строежи”, каза вносителят на текстовете и председател на постоянната комисия по обществен ред и сигурност в Столичния общински съвет Иван Илиев.

Той обясни, че който вдига шум във времето от 22 до 08 ч. и от 14 до 16 ч, а в почивните дни отново от 14 – 16 ч. и от 21 – 9 ч. ще подлежи на санкция, независимо дали е физическо или юридическо лице. Илиев призова в етажните собствености хората да се разбират помежду си, но стриктно да се съобразяват с правото на съседите им да почиват.

„Санкцията за лицата, които вдигат шум в непозволеното време е между 100-300 лв., а при повторно нарушение от 300-500, за юридическите лица първоначалната глоба е в размер от 300-500, а при повторно провинение от 500-1000 лв.”,обясни Илиев.

Той обясни още, че уличните музиканти ще могат да свирят, но само на строго определени от районните кметове места

За целта трябва да имат разрешение от него. Илиев подчерта, още че просията по светофарите е забранена, както и миенето на стъклата на автомобилите по кръстовищата. Изключение се прави единствено за събиране на дарения от БЧК и неправителствени организации, които докажат добрите си намерения и след изрично разрешение от общината, която ще посочва и местата, на които това може да се прави, добави Илиев.

От опозицията приветстваха новата наредба и похвалиха авторите на текстовете, че са премахнали текстовете, които засягаха скейтбордистите, байкъри и хората, които пият бира в парка и настояха общината да заложи повече средства за изграждането на видеонаблюдение в целия град.

Стана ясно още, че за контрола по изпълнението на наредбата ще следят Столичната дирекция на полицията, Столичния инспекторат, пожарната и др. институции.

- реклама -