Сорос: Черен петък чака паунда при Брекзит

Магнатът прогнозира дори по-голям срив за паунда от „Черната сряда“, когато Великобритания трябваше да излезе от Европейския валутен механизъм и да обезцени паунда.

„Ако Великобритания напусне ЕС, това ще има много ясен и незабавен ефект, който ще засегне всяко домакинство – стойността на паунда ще падне рязко“, заяви за „Гардиън“ 85-годишният магнат. Той прогнозира спад от поне 15%. „Тогава по ирония един паунд ще струва около едно евро – метод за присъединяване към еврото, който никой във Великобритания не е искал“, добавя Сорос.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Кобрин агитира в полза на оставането на Великобритания в ЕС, Манчистър
Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Кобрин агитира в полза на оставането на Великобритания в ЕС, Манчистър

И предупреждава, че напускането на ЕС ще доведе до вдигане на цените и ще предизвика загуба на работни места и потенциално може да предизвика рецесия. Един от най-богатите хора на света според списание „Форбс“, предупреждава, че могъщи „спекулативни сили“ са готови да се възползват от всякакви грешки на британското правителство и избиратели“.

„Гласуването за Брекзит ще направи някои хора много богати, но повечето гласоподаватели ще обеднеят“, пише Сорос.

Той прогнозира, че ако британците решат излизане от ЕС, тази седмица ще завърши с „Черен петък“ . Ще има и сериозни последици за обикновените хора.

Брекзит

 В същото време Сорос смята, че Русия се превръща в световна държава, докато в същото време Европейският съюз се разрушава. Той зави, че това му напомня на времената, когато се „разрушаваше Съветският съюз, а процъфтяването и благоденствието на Европа се увеличаваше“.

Сорос смята, че отношенията между Русия и Запада щяха да се развият по друг начин, ако МВФ навремето е чул неговия съвет и е „насочил западната помощ не към правителството, а за решаването на конкретни задачи, като например пенсионната реформа или решаването на проблема с безработицата“.Сорос

Според милиардера днес съдбата на ЕС зависи повече, от когато и да било от бъдещето на Украйна, защото съюзът е поел върху плещите си помощта за КиевУкраинският Майдан в някаква степен е бил воден от национализма, стимулирал самоопределението.

„Това беше въстание срещу имперския национализъм на Русия, срещу Янукович – сателита на Русия, напълно зависещ от подкрепата на Путин“. Самият руски президент Владимир Путин е напипал болното място на руското общество. „Днес Путин въплъщава в себе си определена форма на национализма, намиращ резонанс в Русия“, заявява милиардерът.

- реклама -