Сондата „ИнСайт” кацна успешно на Марс (СНИМКИ, ВИДЕО)

Сондата „ИнСайт” кацна успешно на Марс в 21.54 часа българско време в района на платото Елизиум.

Модулът на стойност 830 милиона долара беше изстрелян на 5 май. 205 дни по-късно той трябва да започне да разкрива тайните за образуването на Червената планета преди 4,5 милиарда години.

Радостта на екипа на американската космическа агенция беше споделена от половин милион души онлайн и огромен брой на „Таймс Скуеър” в Ню Йорк, които проследиха кацането на видео стени.

„Това беше невероятно емоционално преживяване. Мисълта за работата в продължение на седем години, която много хора в тази стая свършиха, и тези седем минути, които трябваше на преживеем – наистина е трудно да се опише. Сърцето ми спря да бие за седем минути“, разказва Том Хофман от НАСА.

„ИнСайт” вече предаде първото изображение от повърхността на Червената планета. На екрана се виждат фини частички марсианска прах.

„Гледали сме черно-бели снимки от луната и това беше невероятно. Но сега имаме първа снимка от друга планета“, каза разработчикът на „ИнСайт“ Брус Банърд.

Сондата ще надникне на дълбочина 5 метра в марсианската почва и ще изследва как се пренася топлината от ядрото на планетата и дали там има данни за сеизмична активност.

НАСА не е спускала апарат на Марс от шест години. Предишният апарат, който кацна на Червената планета бе „Кюриосити“.

Космическият апарат „ИнСайт“ тежи 385 кг. Мисията е с бюджет 1 милиард долара. В нея участват също учени от Франция, Германия и други европейски държави.

Платото Елизиум е разположено на 4 градуса северно от екватора на планетата. То е избрано, защото представлява равнинен район. Там са разположени вулкани, а също така съществуват и дълбоки падини.

Този район е интересен и от гледна точка на това, че там може би е имало вода, обясниха от НАСА.

- реклама -