Солун
сн. БГНЕС

Солун е изправен пред двуседмична блокада заради COVID-19

Гърция обяви двуседмично блокиране в понеделник на втория си по големина град Солун, за да се опита да ограничи скока в случаите на коронавирус, предаде АФП.

Полетите до и от летището в Солун също ще бъдат преустановени по мярката, която влиза в сила вот утре и засяга и северния град Серес.

„Здравната ситуация в Солун е сериозна. Трябва да действаме, за да избегнем претоварването на здравната система“, заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас.

Всичко ще остане затворено, с изключение на училищата, а тези, които искат да напускат домовете си, ще трябва да потърсят разрешение чрез текстово съобщение. Последните ограничения последваха локализирани блокировки в регионите Козани и Кастория, също в Северна Гърция, по-рано този месец.

„По-рано правителството многократно би аларми (за вируса), но някои не послушаха“, заяви здравният министър Василис Кикилиас, който посети Солун в понеделник, след като през уикенда там бяха регистрирани 1300 нови случая.

Премиерът Кириакос Мицотакис обяви в събота нови ограничения в Атина и други големи градове от вторник.

„Вирусът атакува на вълни и трябва бързо да се адаптираме“, каза той в телевизионно обръщение.

Гърция е регистрирала над 37 000 случая на коронавирус от февруари, включително над 1600 в неделя и общо 635 смъртни случая.

- реклама -