Соломон Паси

Соломон Паси знаел от зимата, че се готви преврат в Турция

Бившият външен министър Соломон Паси е знаел от зимата, че се готви опит за преврат в съседна Турция. Това съобщи самият Паси пред bTV.

„ Този военен преврат се е готвил много дълго време. Още през зимата нашите експерти ни предупредиха, че в Турция се готви нещо и ще има проблем с военните. Военните в един момент решиха да изпреварят събитията и направиха преврат, за който няма как да са подготвени“

Според анализа на Паси, метежниците са бързали със събитията, защото Ердоган се е готвел да се разправи с тях.

„Военен преврат в днешна Европа е недопустим и не може да бъде толериран. 140 години сме били съседи с Турция, така че е много важно да се грижим за българо-турските отношения“.

България трябва да е говорител на ЕС в региона, смята Соломон Паси. Страната ни няма механизми да променя вътрешната политика в Турция, но трябва да поддържа добри отношения и силна дипломация, категоричен беше бившият външен министър.

Паси определи като малко вероятни твърденията, че Ердоган е организирал събитията в Турция, тъй като опитът за преврат сега му носел „само излишни проблеми“.

По думите му демокрацията в Турция винаги се е крепяла на военните и затова те не бива да се оттеглят от властта. Ролята на Фетхуллах Гюлен в драматичните събития и в турския обществен и политически живот тепърва ще се изяснява, смята Паси.

 

- реклама -