Сандърс

Солени глоби, ако Великобритания започне търговски преговори преди Brexit

Великобритания може да пострада от глоби, възлизащи на стотици милиони, ако правителството й се опита да започне преговори за свободна търговия с други страни, преди да излезе от състава на Евросъюза. Това пише “Сънди таймс“.

Европейската комисия заявява, че ние не можем да започваме преговори – двустранни или в рамките на Световната търговска организация.

ЕК предупреждава, че несъобразяването с това искане може да доведе до подаване на иск от държавите членки на ЕС. Юридическите последствия може да са такива, че на Великобритания да се наложи да плаща глоби, се отбелязвало в документа.

Според „Сънди таймс“ перспективата за съдебен иск от страна на Евросъюза вече е довела до това, че Лондон е спрял търговските преговори със САЩ. Сега Вашингтон води преговори с Брюксел за Трансантлатическо партньорство за търговия и инвестиции.

Преговорите с Канада, Япония, Бразилия и със страните от Югоизточна Азия също може да бъдат отложени заради заплахата на Брюксел, отбелязва вестникът.

Противоречие в биртанското правителство

В самото британско правителство, изтъква „Сънди таймс“, няма единно мнение как да се водят бъдещите дискусии по Brexit. Фокс и министърът на външните работи Борис Джонсън били за „категоричен Brexit“, което означавало страната да излезе от митническия съюз на ЕС, в рамките на който са отменени митата между страните членки.

Министърът на финансите Филип Хамънд – обратно – държал Великобритания да остане в митническия съюз и след Brexit.

- реклама -