ремонти, София, Фандъкова

София тегли 60 млн. евро инвестиционен заем от ЕИБ

София ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка за изграждане на вътрешните рингове, ремонт на трамвайни линии и първата част от зеления ринг. Става дума за 10 стратегически обекта, които ще изпълним за 5 г. Работата по първите от тях ще стартира още през следващата година. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Заемът ще се изплаща в период от 20 г., като лихвата ще е 0,35%.

„Един от стратегическите приоритети в предизборната ми програма е завършване на вътрешните рингове на София и връзките с околовръстния път. Това са големи проекти, които изискват големи инвестиции. Ако за изграждането им ползваме само общински средства това ще се случва с бавни темпове, другият вариант е да ограничим инвестициите в останалите сфери, което не можем да си позволим“, обясни Фандъкова.

С парите ще бъдат завършени ремонтите на булевардите „Тодор Каблешков“ и „Филип Кутев“, участъци от Източната тангента; „Рожен“, разширение на „Ломско шосе“, довършване на бул. „Копенхаген“, реконструкция на бул. „Скобелев“, ремонт на трамвайната линия по бул. „Стамболийски“, както и на тази по булевард „Царица Йоана“ заедно с тунела.

Със заема ще се изгради и първата част от зеления ринг на столицата по старата жп линия от Борисовата градина до „Слатина“.

Освен тези обекти е предвиден и списък с пет резервни, тъй като става дума за рамков заем. Това означава, че ако проектната готовност за един обект е по-напреднала от тази за друг, ще можем да ги подменим, уточни зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Той подчерта, че при изискване общинският дълг да не надхръвля 15% от приходите, за София с новия заем той ще остане под 8% до 2040 г.

„София може да получи този инвестиционен кредит при възможно най-изгодните условия заради финансовата стабилност на общината и високия кредитен рейтинг, който имаме“, подчерта Фандъкова.

- реклама -