София с бюджет от над 1,5 млрд. лв. за догодина

Кметът на София Йорданка Фандъкова представи днес проектобюджета за над 1,5 млрд. лева за 2019 година.

И през новата година се запазват основните приоритети на общината в транспорт и транспортната инфраструктура, образование и енергийна ефективност, както и екологията.

Бюджетът на София за настоящата година бе почти 1,5 млрд. лв. Сумата за догодина ще е по-голяма, като най-много средства ще отидат за софийското метро, за ремонта на улици и булеварди и за изграждането на нови улици.

За транспорт и транспортна инфраструктура общината залага 550 млн. лева.

„Не залагаме увеличение на данъците извън промените, направени вече от законите в Народното събрание. Ще предложим на Общинския съвет да приеме минималните прагове и за автомобилите, и за курортните жилища“, обясни Фандъкова. Тя посочи, че от 2012 г. до 2017 г. са събрани почти 184 млн. лв. повече собствени приходи.

„Заложената капиталова програма на Столична община е 551 млн. лв., от които 58% са средства, които осигурихме от европейските програми – 324 млн. лв. Последователно в последните години реализираме основни приоритети, като на първо място е екологията – подобряване чистотата на въздуха и чистотата в града. Догодина предстои да пуснем и третата линия на метрото, като това е най-големият проект на Общината догодина. 133 млн. лв. е инвестицията в новите автобуси и трамваи. Общо за транспорт и транспортна инфраструктура залагаме 550 млн. лв., от които 51,3 млн. лв. са за изграждане на основни улици и булеварди, като включваме 15 по-големи обекта, сред които бул. „Монтевидео“, южното платно на бул. „Тодор Каблешков“ и др.“, обясни столичният кмет.

38 млн. лв. са заложени за ремонт и поддръжка на територията на цялата Община, а 4,5 млн. лв. ще бъдат инвестициите за изграждане на улично осветление.

По думите на столичния кмет за втория и третия лъч на метрото ще бъдат дадени 307 млн. лв. С близо 33 млн. лв. ще бъдат закупени 13 нови трамвая, а заедно със „Столичен автотранспорт“ общината ще инвестира около 100 млн. лв. за нови автобуси. Над 250 млн. лв. се отделят за почистване на междублокови пространства, над 21 млн. лв. за поддръжка на зелени площи. Близо 18 млн. лв. ще бъдат дадени и за рекултивацията на старите депа. 400 хил .лв. ще отидат за закупуване на мобилна станция за измерване на чистотата на въздуха. Около 18 млн. лв. се инвестират в реконструкция на паркове – „Западен парк“, „Южен парк“, „Сверен парк“, „Борисова градина“ и др. Кметът обясни, че над 600 хил. лв. ще бъдат дадени и за Зоологическата градина.

През 2019 г. се предвиждат 68 млн. лв. за образование и над 5,6 млн. лв. за култура.

19 млн. лв. се отделят за цялостна реконструкция и изграждане на 15 детски градини в кварталите „Манастирски ливади“, „Изток“, „Кръстова вада“, „Нови Искър“, район „Студентски“, „Горна баня“, „Овча купел“, „Подуяне“ и др.“, каза още Фандъкова и обясни, че над 9 млн. лв. ще бъдат дадени за изграждане на нови физкултурни салони в седем училища.

„5,6 млн. лв. ще инвестираме в консервацията и реставрацията на две минерални бани – в Банкя и в Овча купел. 550 хил. лв. ще дадем за основен ремонт на Кукления театър, като са одобрени и първите средства за старта на изграждане на Център за съвременно изкуство“, заяви Фандъкова и посочи, че 8 млн. лв. ще отидат за канализация и за язовири. „Продължаваме инвестициите в града и осигуряваме подобряване качеството на живот във всички райони на града“, заяви Фандъкова.

- реклама -