София реши ще затваря ли училищата, засилват проверките

София е вече в Етап 2 от новия План за справяне с COVID-19, но към момента няма да затваря училищата и детските градини. В същото време се засилват проверките за спазване на мерките.

Това стана ясно от думи на столичния кмет Йорданка Фандъкова, цитирани от dariknews.bg. В съобщението си Фандъкова изброява противоепидемичните мерки, които ще бъдат наложени.

Броят на леглата за лечение на пациенти с COVID-19 в София ще бъде увеличен с около 10% през тази седмица. Това е една от мерките, обсъдени на днешния общински щаб срещу пандемията.

От разкритите до момента 1878 легла са заети 63% от местата за неусложнени пациенти. И 71% от леглата за хора, които са на интензивно лечение. Директорите на всички общински болници са декларирали готовност да увеличат броя на COVID леглата. Увеличението ще е според възможностите на лечебните заведения.

От миналата седмица продължава ръст с около 30% на седмична база, като заболеваемостта на 100 хил. души е 1756.

Училищата и детските градини в София остават отворени, като само отделни училища и детски заведения са затворени заради по-голям ръст на заболели и карантинирани ученици и персонал.

С решение на щаба се засилва работата на контролните екипи от общински служители и полицията за носене на маски в градския транспорт. Над 4000 са направените проверки от началото на януари.

Процентът ваксинирани граждани на територията на Столична община е 43%, като над 534 хил. души са със завършена ваксинация.

- реклама -