София разполага с 1 млрд. лева от ЕС за строителство

София вече има около 1 млрд. лева за строителство, гарантирани за новия програмен период. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова по време на строителен форум. Тя обеща, че столицата ще продължи да бъде лидер в развитието и използването на европейските средства.

„Столична Община полага огромни усилия и работи денонощно. Успяхме да утвърдим доверието на ЕК към нас и нашия екип. Планирането на проектите за развитието на града се прави внимателно. Всички наши усилия и инвестиции бяха насочени и към опазването на околната среда и подобряването на качеството на въздуха. Голямото предизвикателство пред нас е качественото изпълнение на проектите“

За метрото по програма „Транспорт“ са договорени 752 милиона лева. Половин милиард пък ще дойдат за изграждането на канализация по ОП „Околна среда“.

Вицепремиерът Томислав Донче пък съобщи, че в следващите 6 години у нас ще бъдат инвестирани 15-16 млрд. лева в строителство, което прави средно около 2,5 млрд. лв. на годишна база.

От октомври започва изпълнението на санирането

Тази есен в София ще започне санирането на 33 сгради, за които има обявени обществени поръчки за изпълнител на строителен надзор. За други 91 са сключени договори за техническо и енергийно обследване.

 

- реклама -