София продава над 1400 общински жилища на техните наематели

Над 1400 общински жилища в София ще бъдат продадени на настанените в тях по административен ред наематели, реши Столичният общински съвет.

Цените ще бъдат актуализирани спрямо поскъпването на имотите в София, но ще запазят социалния си характер.

Против процедурата се обяви кметът на район Красно село Росина Станиславова. Причината – не е убедена, че семействата  отговарят на условията да закупят жилищата.

Недопустимо е да се продават общински жилища, категоричен е Димитър Антов – общински съветник от групата „Патриоти за София“.

„Искам да зная колко човека чакат за настаняване в такива жилища и колко са щастливците. И по колко години чакат тези, които чакат.

Оказва се, че тези, които са щатливи, и вече години ползват тази благина, ще се възползват от още една благина – да си купят жилището, а онези, които чакат, не получават нищо.

Това не е солидарно към всички нуждаещи се“.

Милко Младенов – кмет на район Люлин, посочи защо трябва да се продават общинските жилища.

„В район „Люлин“ 99% от жилищата са на 40 и повече години, панелни. Те имат нужда от своите капиталови ремонти. СОС ще отдели ли за район „Люлин“ около 6-7 милиона лева, за да бъдат покрити тези разходи“.

Против продажбата на общинските жилища в район Красно село е кметът на района Росина Станиславова. Аргументите ѝ:

„Част от тези хора вече не попадат, включително в това да отговарят на социалните критерии. Неправомерно настанена дъщеря на зам.-кмет на друг район на ГЕРБ беше изведена вече от подобно жилище“.

Опит за саботаж са действията на кмета на район Красно село, заяви Стефан Марков – общински съветник от ГЕРБ-СДС.

- реклама -