София Прайд: Родители, приятели, съюзници

София Прайд се провежда за девета поредна година и ще фокусира вниманието върху семейството и приятелите. Това са хората, които осигуряват на ЛГБТИ хората грижовна, приобщаваща и подкрепяща среда.

Издигайки девиза „Родители, приятели, съюзници”, Прайдът подкрепя толерантността между различните поколения и различните общности.

София Прайд е възможност за подкрепа на човешките права и толерантното отношение. Прайд парадът изпраща важно послание към хиляди гейове и лесбийки в цялата страна, че не са сами.

4286338

За поредна година освен пъстрото шествие на ЛГБТИ хората ще има и „контрашествие”. То е обявено от организаторите му като социалното шествие–протест, което ще тръгне в 17.30 часа.

Преди, по време и след провеждането на двете прояви полицейски служители от СДВР, подпомагани от техни колеги от ГДНП, ще бъдат ангажирани в обезпечаване на сигурността, охраната на обществения ред и организацията на движение в града.

В района на Княжевската градина и около НДК, обявени като сборни места за участниците в шествията, ще бъдат изградени филтровъчни пунктове и буферни зони. Съгласно българското законодателство в обособените зони няма да бъдат допускани лица, които са във видимо нетрезво състояние, маскирани или носещи забранени предмети и вещи /огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове/.

От съображения за сигурност по маршрутите на движение шествията ще бъдат съпровождани от полицейски екипи. По направленията им поетапно ще бъде спирано и възстановявано движението по пътното платно.

Взети са всички необходими мерки за недопускане на инциденти и нарушения на обществения ред. От СДВР призовават случайно преминаващи граждани в района на провеждане на парада и социалното шествие да проявят толерантност към участниците, за да бъде запазена обществената сигурност.

- реклама -