София посреща младото Божоле 2018

Френско-българската търговска и индустриална камара за 13-та поредна година ще отбележи едно от най-големите събития за франкофоните по света – отварянето на първата бутилка на младото вино „Божоле“. Събитието традиционно се отбелязва на третия четвъртък от ноември. У нас тази година събитието ще се проведе в Националния дворец на културата, отново под патронажа на
Негово Превъзходителство г-н Ерик Льобедел, посланик на Франция в България.
„Винена баня“ в Хаконе, префектура Канагава, на запад от Токио, Япония, в деня на Beaujolais Nouveau. С повече от 7 милиона бутилки внесено вино, Япония е най-големият пазар за Божоле в света след Франция.

София ще празнува посрещането на „Божоле нуво” едновременно с Париж, Токио и Ню Йорк, както и с други големи градове в над 100 държави в целия свят. Според традицията първата бутилка от новата реколта се отваря с фразата Le Beaujolais Nouveau est arrivé! („Новото Божоле дойде!”). Едва след официалното отваряне и дегустацията продажбата на виното може да стартира на световния пазар, според Закона за виното във Франция.

Младото Божоле или Божоле нуво (Beaujolais nouveau) е червено вино, произвеждано от сорта грозде гаме във френския регион Божоле, Бургундия, който включва 72 селища, 2000 производителя и общо 13 000 хектара лозя. Това е младо вино, което се пуска за продажба само шест седмици след края на гроздобера, винаги в третия четвъртък на месец ноември.

Тази традиция започва през 1951 г., когато след много богата реколта на производителите от региона е разрешено да продават виното си един месец по-рано от началната дата на сезона за продажби на вина с название за произход.

 

Прието е младото вино да бъде консумирано сравнително бързо след затварянето на бутилките. Първоначално виното с название за произход „Божоле“ е консумирано от работниците по френските лозя. Постепенно то започва да се продава в кафета и бистра в Лион, както и други градове в областта, между градовете Макон и Лион.

- реклама -