София пълна с незаконни интернет шкафове

Част от интернет шкафовете, които срещаме на всевъзможни и причудливи места в града, са незаконни.

Кабелите, намиращи се в тях, трябвало да бъдат изцяло подземни. Това каза за „Телеграф“ главният архитект на София Здравко Здравков.

„След 2004 година всичките оператори на кабелни мрежи трябваше в определен срок да ги сложат под земята.

Основният проблем е, че не може да установим кой е поставил тези табла. Те ще бъдат премахнати за сметка на Столичната община“, заяви още той.

Пропуски

Здравков коментира още, че има пропуск в наредбата, който ги задължава да извървят цялата процедура за незаконен обект. След това следва премахването им, но това ще отнеме време. „Повечето от тези са правени от експлоатиращите дружества. Нашата цел е да ги преведат в съответствие с нормативната уредба“, добави Здравков и подчерта, че дават предписания да бъдат прибрани под земята. По отношение на тези, които се възстановяват, защото са изгнили или счупени, главният архитект разясни, че е възможно те да са разпределителни и да имат техническа документация, която посочва къде им е мястото. „Предвиден е ред в Закона за устройство на територията и ние трябва да ги проконтролираме“, допълни той.

Ударно

Архитект Здравков обяви пред медията ни, че от месец март започва ударното премахване на висящи кабели от фасади в града. „Битката ми е с кабелите. Исках да ги премахна последователно последните години. Проблемът е с процедурите, които трябва да проведем по обществена поръчка“, коментира Здравков и добави, че и тези кабели трябва да са подземни. Той разкри, че към момента има издадени множество заповеди за премахването им, но етажните собствености не предприемат действия. Затова общината ще ги премахне принудително за всички влезли в сила заповеди и за своя сметка. Попитан дали хората могат да възразят срещу махането им, главният архитект отговори, че ако не са обжалвали заповедта, няма какво да направят, защото тя е влязла в сила. Главният архитект отчете още, че повече от 200 телефонни кабини са били премахнати и вместо да вършат работата, за която са били предназначени, са служели за безплатна реклама. Над 200 билборда също за премахнати.

- реклама -