Зелен билет за обществения транспорт в София на 4 декември

Във връзка с високите нива на фини прахови частици, Столична община въвежда „зелен билет“ за 4 декември 2018г. Това означава, че в София срещу закупен „Зелен билет“ цял ден гражданите могат да пътуват за 1 лев по всички линии на обществения градски транспорт.

Превозният документ може да бъде закупен от пунктовете на Център за градска мобилност, касите на столичното метро, както и от водачите на превозните средства на градския транспорт и чрез мобилно приложение, съобщиха от общината.

Мярката се въвежда с цел стимулиране използването на обществен транспорт. Столична община разкрива временни буферни паркинги в най-дясната пътна лента по основни входни булеварди на столицата – бул.„Александър Малинов“ при метростанция „А.Т.Балан“ и „Бизнес парк София, бул.“България“ между „Т.Каблешков“ и „Гоце Делчев“, при метростанция „Дружба“на бул.“Цветан Лазаров“ и бул.Кръстьо Пастухов“, бул.„Ботевградско шосе“ при спирката на трамвай № 22, на бул.„ Царица Йоана“ при местростанция „Люлин“, на бул.„Панчо Владигеров“ при метростанция „Сливница“ и „Западен парк“.

Продължават и проверките на пунктове за вторични суровини, автокъщи, строителни обекти за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, както и проверки за горене на отпадъци на открито в кварталите с най-много сигнали.

По препоръка на пулмолозите се призовават хората с хронични респираторни и сърдечно-съдови заболявания да избягват продължителен престой навън, а директорите на училища и детски градини да не провеждат занятия на открито. Препоръчва се да се носи плътен шал при излизане навън. Шофьорите на МПС да не оставят автомобилите си с включен двигател, когато не са в движение.

В София и повечето големи градове в България замърсяването с фини прахови частици в понеделник надхвърли няколко пъти допустимите нива. Големите градове у нас ще останат в плен на мръсния въздух и в следващите дни. Безветрието и задържането на студения въздух ниско над земята са причина да дишаме отрови. По данни на показателя „Air Quality Index“ на Европейската комисия, тази сутрин концентрацията на фини прахови частици (PM10) е над нормите в почти всеки голям град на страната.

Атмосферният въздух в София беше най-замърсен, в сравнение с изминалите два дни. Петкратно превишение на фини прахови частици имаше в някои райони на София. Столичните квартали „Хиподрума“, „Павлово“ и „Младост“ са с най-висока степен на фините прахови частици, отчитат станциите на Министерството на околната среда и водите.

Данни към 18.30ч, 03.12.3018

Внезапна проверка в бившите виетнамски общежития в столичния район „Красна поляна“, където живеят близо 270 ромски семейства, установи, че само 30 процента от живеещите в общинските общежития ползват твърдо гориво. От близо 100 проверени семейства само 2 са използвали нерегламентирани отпадъци. Едното семейство е горяло шперплат и остатъци от шкафове, а другото много мокри дърва, които при горенето отделят много пушек. От общината заявиха, че предстоят ежеседмични проверки на ромските семейства с какво гориво се отопляват.

Санкциите за нерегламентираното изгаряне на отпадъци, като гуми, дрехи и шперплат са между 50 и 5000 лева.

Заради замърсяването на въздуха екипи на Пътна полиция с газанализатори са разположени на няколко места в София. Служителите на МВР извършват проверки и на нивото на изгорелите газове на спрените автомобили. Столичната община проверява райони, където се предполага, че се горят автомобилни гуми.

Три пъти по-голямо замърсяване е отчетено в Перник и в пловдивския район „Каменица“.

Превишения от 1,5 пъти над нормата от 50 микрограма на кубичен метър са регистрирани в Русе по показател фини прахови частици (10 микрометра) от Автоматична измервателна станция „Възраждане“ през почивните дни. За липсата на разсейване допринасят ниската скорост на вятъра и високото атмосферно налягане. Причината за превишенията на фините прахови частици е отоплението в битовия сектор.

В Горна Оряховица започнаха проверки по домовете –

дали в печките за твърдо гориво не се горят отпадъци и стари автомобилни гуми, които силно замърсяват въздуха. Нарушителите ще бъдат глобявани по 50 лева. Общината кандидатства с проект за близо осем милиона лева за газифициране на домакинствата или смяна на печките на дърва и въглища с камини на пелети.