София Лорен на 84

На днешния 20 септември рожден ден празнува една от най-емблематичните актриси на XX век – София Лорен. София Вилани Шиколоне, както е пълното име на звездата, е родена през 1934 година в Рим.

Тя започва своята феноменална кариера още на 16-годишна възраст през 1950 година. В цялата си кариера София Лорен изиграва почти 100 екранни роли. Носителка е на редица награди, сред които „Златен глобус“ и „Оскар“.

Ето най-интересното за звездата на световното кино:

Бъдещата актриса на практика израства без баща, след като Рикардо Шиколоне я признава за своя дъщеря, но отказва да се ожени за майка й Ромилда Вилани и я напуска по време на бременноста. Нещо, което по онези времена си е направо скандално.

София прекарва детските си години със своята майка и по-малката си сестра Анна-Мария в рибарското селище Поцуоли, недалеч от Неапол.

През 1949 година бъдещата актриса участва в конкурса за красота „Мис Италия“ и заема втора позиция.

София стартира кариерата си със серия от нискобюджетни комедии, като използва името София Ладзаро.

През 1961 година печели „Оскар“ за Най-добра главна женска роля за филма „Чочарка“, където си партнира с Жан-Пол Белмондо. 30 години по-късно печели „Оскар“ и за цялостно творчество.

Наредена е 21-во място в Листата на Американския филмов институт за „50-те велики екранни легенди“.

Легендарната актриса има двама сина – Едуардо и Карло.

На 1 февруари 1994 на Алеята на славата в Холивуд е открита 2000-та звезда на името на София Лорен.

На Зимните олимпийски игри в Торино през 2006 е една от осемте жени, редом със Сюзън Сарандън и Изабел Аленде, пренасяла олимпийския флаг.

София Лорен е един от най-популярните фенове на футболния Наполи.

Актрисата признава, че мрази салоните за красота и прави ноктите и косата си сама. Изключение е само, когато е на снимачната площадка.

 

- реклама -