София Годжа Sofia Goggia
Триумфът на победителката

София Годжа спечели спускането, Вон остана трета

София Годжа спечели златото от спускането в Пьонгчанг. Родената в Бергамо скиорка финишира с време от 1 минута и 39.22 секунди, с което донесе първи златен медал за страната си в тази дисциплина. Втора, с изоставане от 9 секунди, остана норвежката Рагхилд Мовинкел. Фаворитката Линдзи Вон остана с бронза.

„Бях много фокусирана, движих се като самурай. Обикновено съм доста хаотична, но този път се постарах да наблегна на всеки детайл. Също така вярвах в себе си, не поех никакви рискове“, заяви след титлата си Годжа.

За Мовинкел това бе втори сребърен медал от Игрите, след второто място в гигантския слалом.

Последна Олимпиада за Вон

След състезанието Ледената кралица призна, че това ще е последната Олимпиада в кариерата ѝ. „Дадох всичко от себе си в тази наистина страхотна надпревара, но София бе по-добра от мен. Тъжна съм, защото това бе последното ми спускане. Бих искала да продължа да се състезавам, защото се наслаждавам на всеки момент, но моето тяло не може да издържи още четири години“, коментира Вон.

Линзди Вон Lindsey Vonn

Рекорд за Ледената кралица

С бронза 33-годишната Вон стана най-възрастната скиорка в алпийските дисциплини с медал от Олимпиада. Тя изпревари Михаела Дорфмайстер, която спечели две титли от игрите в Торино през 2006-а. Дорфмайстер тогава бе на 32 години и 330 дни.

- реклама -