София диша

„София диша” затваря бул. „Александър Стамболийски“

За първи път в седемгодишната си история фестивалът „София диша“ затваря за движение големия столичен бул. „Александър Стамболийски“.

Фестивалът ще започне в традиционния час – 16.00 и ще продължи до 22.00 часа с музикална сцена, изложби, литературни четения и филмови прожекции.

Тази година ключов елемент от развитието на фестивала е подкрепата за общо пет социални каузи. Всяка тематична зона застана зад една специално избрана:

  • Творческа зона Staropramen – Подкрепа на творческите таланти в България
  • Базарна зона – Подкрепа за творческите индустрии в България
  • Релакс зона – Подкрепа за хората в неравностойно положение
  • Спортна Зона Decathlon – Здравословен начин на живот за всеки
  • Детска зона – Не на насилието над деца

В творческата зона ще бъдат представени изложбите – смесена техника на Георги Маринов, инсталацията на Стоян Николов-Зиков – „Union”, Захари Попов с интерактивната инсталация „Гейши и маски”, както литературни представяния на издателство „Жанет 45” на авторите – Радослав Чичев, Антон Терзиев, Константин Трендафилов, Никола Михов и Иван Димитров. Книжен център Greenwich ще представи новата книга на Мирослав Пенков „Щъркелите и планината”.

Екзотични ритми

В специалния корейски кът в зоната ще има четене на корейска поезия и изпълнения на самунлори – традиционни корейски барабани. В танцовата част на програмата ще открием карнавалната и афро самба, а Flava House ще организират два танцови уъркшопа.

Изключително интересна ще е филмовата програма със селекция късометражни филми от NoBlink! Media. Ще можем да видим на живо късометражни филми на млади български режисьори, студенти от Майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров, някои от които вече имат награди. Акцентът на филмовата програма ще бъдат дебютни, отличени или непоказвани български късометражни заглавия.

В спортната зона ще има мини-футбол, баскетбол, тротинетки, скейтборд, тенис на маса. На разположение на посетителите ще има и стена за катерене с инструктори.

- реклама -