СУ "Св.Климент Охридски" финансов отчет Сметна палата заверка нарушения одит

СУ „Климент Охридски“ отбелязва своя патронен празник

Софийският университет „Св. Климент Охридски” отбелязва своя патронен празник. Академичното тържество тази година е посветено на 1 100-та годишнина от блажената кончина на свети Климент Охридски.

Празникът започна в академичния параклис „Св. Климент Охридски”

В Богословския факултет на Софийския университет (пл. „Св. Неделя“ №19) бе отслужена празнична утреня и божествена света литургия. След службата литийно шествие се отправи към катедралния храм „Свети Александър Невски“, където за поклонение са изложени част от мощите на свети Климент Охридски, донесени от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон. В храм-паметника Негово Светейшество патриарх Неофит, гръцкият митрополит Пантелеймон и архиереи от Българската православна църква отслужиха празнична литургия.

Академичният съвет на Софийския университет начело с ректора проф. Анастас Герджиков поднесе венец пред паметника на св. Климент Охридски.

Академичното тържество по повод празника продължава в Аулата на Софийския университет

Тържеството ще бъде открито от проф. Иван Илчев. Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков ще поздрави академичната общност по повод празника. Ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. Стати Статев и заместник-председател на Съвета на ректорите в Република България също ще отправи приветствие. Проф. д-р Климентина Иванова от Факултета по славянски филологии ще произнесе академично слово на тема: „Духът на свети Климент и свети Климент в нашата духовност“. Тържеството ще продължи с връчване на дипломите на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2015 г. до 25 ноември 2016 година. В рамките на церемонията ще бъдат връчени и следните награди:

Голямата награда за научна и изследователска дейност „Софийски университет свети Климент Охридски“; Наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2016 г.; Годишните награди на Алма матер за учебната 2016/2017 г. по повод патронния празник на Софийския университет; Годишната стипендия на името на братя Евлоги и Христо Георгиеви за студент от Карлово; Годишната стипендия на името на Надежда Дженева за студент от профил „Радио“ на Факултета по журналистика и масова комуникация; Годишната стипендия съвместно с Българската национална телевизия на името на д-р Младен Младенов за студент от профил „Телевизия“ на Факултета по журналистика и масова комуникация; Годишната стипендия за студентски постижения в радио или телевизионната журналистика на името на проф. Михаил Минков; Годишна стипендия на името на доц. д-р Вероника Вълканова за отличен успех и студентски постижения в областта на педагогиката на масовата и художествената комуникация.

- реклама -