Божков, Борис Бекяров, арестуван, прокуратура, разследване

Софийската прокуратура поиска правна помощ, за да разпита Божков

Софийската градска прокуратура ще поиска от Върховната касационна прокуратура да се изпрати молба за правна помощ до Обединените арабски емирства за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков, съобщават от държавното обвинение.

Той ще бъде разпитван в качеството му на свидетел, съобщава Нова телевизия.

Във връзка с необходимостта да бъдат валидно извършени опорочените действия по разследването, предприети от разследващ орган към ГДНП,

се провеждат активни действия по разследване, като се извършват разпити на поемни лица, извършва се оглед на веществени доказателства, разпитват се и други свидетели„, заявяват от прокуратурата.

„СГП е изготвила предложение до Върховна касационна прокуратура, отдел „Международен“,

за изпращане на молба за правна помощ до Обединените арабски емирства за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на свидетел, основана на принципа на взаимност.

Принципът на взаимност означава, че ОАЕ следва да преценят дали на база този принцип ще приемат за изпълнение молбата за правна помощ.

Условие за приемането на молбата е и преценката на ОАЕ за допустимост на такъв вид разпит съобразно тяхното законодателство.

Единствено по този ред е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания,

тъй като връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и др., не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства“, се казва в съобщението.

От държавното обвинение допълват, че в хода на разследването предстоят разпити и на други свидетели. Работата по делото продължава чрез извършването на активни процесуални действия.

- реклама -