Societe Generale

Банка ДСК купува Societe Generale Експресбанк

Френската група Societe Generale обяви решението си да продаде мажоритарния си дял в Societe Generale Експресбанк на Банка ДСК.

Финализирането на сделката се очаква през следващите няколко месеца, като се очаква одобрението на съответните банкови, финансови и защитаващи конкуренцията регулатори, съобщиха от финансовата институция.

Част от продажбата са и дъщерните компании на Societe Generale Експресбанк, които са 100% собственост на българското подразделение на Групата – лизинговата компания Сожелиз България и Сосиете Женерал Факторинг, както и дяловете на застрахователното дружество Сожелайф България и Регионален фонд за градско развитие (51% собственост на Societe Generale Експресбанк).

Групата Societe Generale ще остане в България чрез компанията си за оперативен лизинг и управление на автопарк АЛД Аутомотив.

Паралелно с тази сделка Societe Generale и ОТП обсъждат сключване на споразумение за услуги, което ще обхване предоставянето на взаимни услуги в различни области (включително, но не само – инвестиционно банкиране, капиталови пазари, финансиране и глобално трансакционно банкиране) в Албания, България, Хърватия и Унгария, пишат от ДСК.

С пазарен дял от близо 6.7%, Societe Generale Експресбанк е седмата по големина на активите банка на българския пазар и като универсална банка е активна както в сегмента на банкиране на дребно, така и в корпоративното банкиране. Банка ДСК, собственост на унгарската OTP, е втората по пазарен дял ДСК с близо 12.5 млрд. лв.

Първа e Уникредит Булбанк с 18.6 млрд. лв. активи.

- реклама -