НОЩ
сн. БГНЕС

Собствениците на заведения търсят снимки и видеа, уличаващи здравните власти в нарушаване на мерките

Сдружението на заведенията в България атакуваха здравния министър, като разпространиха писмо до медиите, с което обявяват награда за доказателства срещу Костадин Ангелов или председателя на щаба генерал Венцислав Мутафчийски, уличаващи ги в нарушаване на противоепидемичните мерки.

Припомняме, че СЗБ не са съгласни с мерките, наложени от здравните власти заради разпространението на коронавируса у нас. Те вече се отказаха от протестно отваряне на заведенията, каквото намерение бяха заявили. В края на януари излязоха и на шумен протест пред сградата на правителството, а след това отправиха покана за дебат с министър Ангелов за това колко опасни за заведенията за здравето на хората.

Според заповедта на министъра, издадена на 26 януари, от 1 март се допускат посещенията в заведения за хранене и развлечения, с изключение на дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, при използване на до 50% от капацитета им, отстояние от 1,5 м между облегалките на столове на две съседни маси и носене на защитни маски за лице от персонала. И към настоящия момент заведенията и ресторантите работят като изпълняват доставки или вземане на храна за дома и офиса, функционират и ресторантите към хотелите, но за техни клиенти.

„100 лв. кеш и още 900 лв. под формата на ваучери за заведения за първия човек, който ни изпрати доказателствен материал, че министърът на здравеопазването Костадин Ангелов или началникът на „нощ“ генерал Мутафчийски нарушават собствените си заповеди и посещават ресторанти или друг тип заведения.“

СЗБ твърдят, че получават сигнали, в които се твърди, че въпросните хора посещават заведения.

„Оказва се, че най-вероятно, това не пречи на отговорните за издаването на дискриминационни забрани лица, да нарушават собствените си заповеди. Смятаме, че именно те би следвало да дават пример на всички останали, а не обратното. Напомняме, че ресторантите към хотелите не попадат към забраната за работа, но дори и това не би следвало да бъде оправдание за тях, ако все пак слуховете излязат верни. Напомняме също, че утре е 14-и февруари и силно се надяваме, че с това наше действие ще развалим евентуалните техни планове за празнуване. Ще напомним и още нещо! Преди точно 10 дни, на 03.02., изпратихме покана към министър Ангелов за публичен дебат, на която до ден днешен той не ни отговори по никакъв начин, а се скри като ….. човек, който няма аргументи, с които да се изправи срещу нас! Това ние го знаем много добре, но искахме и цялата общественост да го чуе и види в национален ефир. Отговор не последва!„, казват днес от СЗБ.

Освен това сдружението иска и снимки и видеа, доказващи, че и други представители на здравните власти – доцент Кунчев, професор Балтов или професор Кантарджиев, са били в заведение.

- реклама -