заведения, протест, мерки
Снимка: БГНЕС

Собствениците на заведения излизат на национален протест в София

Собствениците на заведения излизат на национален протест в София срещу въведените нови противоепидемични мерки. Те не са съгласни с условието да работят до 23 часа с намален капацитет, а нощните клубове и дискотеките остават напълно затворени. Собствениците настояват за компенсации.

От Асоциацията на заведенията припомниха, че близо 50 000 души не са получили компенсации. От повторното затваряне ще бъдат засегнати 300 000 души. Предвидените 420 милиона лева няма да са достатъчни за компенсиране.

Затова Ричард Алибегов каза, че заведенията няма да се съобразят с мярката:

„Това е форма на гражданско неподчинение, позволено е от закона. Те не са политически. При затварянето миналия път нямаше ваксини. И второто, което е – тогава имаше обезпечение.“

В отговор от здравното министерство предупредиха, че протестите няма да спрат разпространението на вируса, броя на починалите от Covid-19. И припомниха, че мерките са „по-меки от тези, които се прилагат в редица други държави“.

Символична подкрепа за протеста на заведенията идва от транспортния бранш. Магдалена Милтенова от автобусните превозвачи каза, че „ще има автобуси, които ще изразят своето недоволство от това, че служебното правителство в момента никъде не предвижда средства за автобусния бранш“.

Подкрепа има и от частните театрални школи, любителското изкуство, увеселителни центрове.

Протести срещу мерките вече се проведоха в Русе, Хасково, Добрич, Ямбол и Кърджали.

Източник: БНР

- реклама -