Собствениците на частни джетове са затрупани с молби за полети до Китай

Богатите собственици на частни реактивни самолети получават куп молби да превозят хора до Китай, пише Би Би Си.

Авиокомпаниите отменят редовните полети заради карантината в Хубей и други провинции.

Това кара много хора да са склонни да платят за чартърен полет, въпреки значително по-високата цена.

От фирмата Парамаунт бизнес джетс, базирана в Австралия казват, че откакто е започнала кризата с вируса, отчитат „значително увеличение“ на заявките за техните услуги.

Както тази компания, така и други фирми, които обичайно предлагат луксозни, малки джетове под наем, не могат да отговорят на повишения интерес, поради липса на достатъчно екипажи.

„Много компании не искат да изпратят хората си в Китай, защото смятат че има риск. Също така се опасяват, че дори болестта да подмине екипажите, те няма да са на разположение, защото може да ги сложат под 2-седмична карантина след върщане от Китай“, казва Дарин Войлс от Парамунт.

Друга компания за наем на луксозни джетове, базираната в Сингапур MyJet Asia казва, че в последния месец увеличението на заявките за услугите им е между 80 и 90 процента.

„Много хора предприеха пътувания по повод Китайската нова година и сега не могат да намерят начин да се върнат.“, казват от сингапурската фирма.

Има и обратните случаи – много хора са се оказали блокирани в провинция Хубей, която е под карантина и са готови да платят крупни суми, за да се измъкнат.

Порталът за чартърни полети ПравътФлай казва, че клиент от Южна Америка им е поискал да организират 4 полета от град Ухан, като имал да превози няколкостотин пътника.

„Малък реактивен самолет може да поеме двама до четирима пътници, като полет с него струва около 2400 долара на час. Средно голям бизнес джет може да натовари между 8 и 10 пътници, като полет с него струва около 6000 долара на час.“, обясняват от австралийската Парамаунт.

- реклама -