Собственикът на боата беглец от пловдивския мол си я занесе вкъщи

Избягалата боа, която хвърли в паника цял мол в Пловдив, вече е в дома на собственика на зоомагазина Иво Катрафилов. Той снощи лично залови влечугото.

Тя е успяла да го захапе, докато я залавя. Повече от 8 часа продължи издирването на влечугото, което избяга в пловдивски мол и вся ужасяваща паника във вторник. „Локализираха мястото, като наръсиха със сяра. Изчакаха да се опразни търговският обект и около 20 часа  Иво я откри в шахта на тоалетната и я хвана. Около него имаше полицаи, пожарникарите си бяха тръгвали“, разказа продавачката Илинка Георгиева.

Точната класификация на змията беглец е парагвайска анаконда от семейство Боа. Катрафилов твърди, че тя не може да нанесе по-голяма щета, отколкото одраскване от котка. Въпреки това по ръката му има синина от захапката. „Този вид разполага с доста на брой зъби, с които залавя жертвата“, обясни д-р Огнян Тодоров, шеф на Природонаучния музей в Пловдив.

Избягалаат анаконда от семейство Боа тежи 5 кг и е дълга 1,80 метра.

С въздишки на облекчение продавачите се завърнаха в магазините си тази сутрин. „Малкият дявол! Ако не бяха я намерили, щяхме да фалираме“, казва  Георгиева. Нейният обект е в съседство със зоомагазина на Иво Катрафилов.

Ръководството на мола му даде 30-дневен срок да се изнесе заради несъвместимата стока, която продава. Оттам обясниха, че никога не са давали разрешение да се съхраняват змии. „Наблизо има детски кът, повечето продавачи сме жени. Страхуваме се“, казваха пък търговки.

Катрафилов обясни, че ще гледа влечугото в дома си. Той го откара в жилището си, разположено в нова кооперация в Пловдив. Мнозина от съседите му не знаеха, че ще съжителстват с боа. „Как така? Ами ако изпълзи през тоалетната? Имам малко дете“, притесни се млада майка, която е бременна.

По думите на Иво влечугото било закупено за личната му колекция миналата седмица. „Змията разполага с регистрационна карта, но се води на друг собственик. Катрафилов има 14 дни да я пререгистрира на свое име“, обясни шефът на РИОСВ-Пловдив доц. Стефан Шилев. В противен случай може да бъде иззета и предадена в Природонаучния музей.

Мнозина от търговците си спомнят с ужас вчерашния ден. „Видях я. Беше се увила около решетките на тавана. И счупи една от тях. Умрях от страх, като я видях надвесена. Докато извадя телефона да я снимам,  тя се скри“, разказва Георгиева, която от три години се нанесла в търговския център. Друга жена пък направо изпищяла, като видяла едрото влечуго. Според собственика анакондата тежала около 5 кг и била дълго 1,80 метра.

Катрафилов признава, че грешката е негова. Поставил едрата змия в кутия, но една от щипките била развалена. Боата напънала, счупила я и така изпълзяла. Собственикът й твърди, че в момента била раздразнена, защото си сменяла кожата. Магазинът му сега е затворен. В него има аквариуми, риби и костенурки, нямало други влечуги.

Управата на мола е прекратила договора за наем на Катрафилов.

Източник: 24 часа

 

- реклама -