заведение

Собственик на столично заведение пред FN: Няма да отворя в разрез на правилата, не мога да нося отговорност за заразени хора

Собственици на заведения планират да преминат към италианския модел ако държавата не им разреши да отворят от началото на февруари. Това стана ясно вчера след среща със здравните власти. Ако не сте запознати с италианския модел -преди дни бе обявена форма на гражданско неподчинение, в рамките на която някои ресторанти и барове отвориха и се напълниха с клиенти. Те блокираха вратите на заведенията, за да не допуснат вътре униформените.

Сега с подобно нещо заплашват и от Българската асоциация на заведенията. Собственик на малък ресторант в столичния квартал „Изток“ обаче обяви категорично, че не би участвал в подобно нещо и няма да отвори самоволно заведението си. Траян Иванов също признава, че е трудно да запази бизнеса и персонала в подобен дълъг локдаун, но смята, че момента всички трябва да бъдем максимално отговорни.

Масово заведенията искат да отворят, при това възможно най-бързо. Вие защо няма да сте част от тази вълна, която ще последва италианския модел?

– Знаете ли, не искам да съм в опозиция на гилдията ни. Предпочитам да сме всички заедно в този силен юмрук. Но, в този случай това би означавало да тръгна срещу собствените си принципи. Аз съм син на медик – майка ми работи в ковид отделение на една от столичните болници. Тя, нейни колеги изкараха вируса. Зная какво е да трепериш денонощно за здравето на близките си. И може би това ми помогна да сформирам позицията си. Аз, категорично не мога и не искам да нося отговорност някой да се разболее. Ако отворя хипотетично на първи, втори февруари или когато колегите кажат – представете си само 1 от клиентите ми да носи заразата. Това означава да се заразят останалите 30, 40 присъстващи в заведението ми. Хора, които имат деца, близки, баби, дядовци. Моят капацитет е малък, ресторантчето ми е малко, но ако заведението е голямо и вътре има трима или четирима болни? Кой ще носи отговорността?

сн. БГНЕС

Да, но вашите колеги казват, че финансово не могат да издържат повече. Наеми, персонал…

– Аз не се страхувам от фалит. Млад съм, падаш, ставаш и пак продължаваш. Ако дори 1 човешки живот бъде спасен, за мен това е по-ценно от всеки бизнес. Да, зная говоря като човек, който няма нещо огромно зад гърба си, нямам верига ресторанти или нещо подобно, но все пак съм градил сам бизнеса си с пот на челото както се казва. И не ми е все едно дали ще оцелее. Но, пак казвам, че съм готов да платя цената. Смятам, че всеки що годе финансово грамотен собственик на бизнес трябва да си е заделил пари за черни дни. Средства, с които да покрие нуждите си за някой и друг месец. При първия локдаун аз имах нужните финанси да плащам наема си, на персонала си, за да не го загубя.

Сега при втория, който е много по-тежък как се справяте?

– Правим доставки на храна по домовете. Имам дежурен готвач, а аз самия и брат ми разнасяме храната. В нашия квартал има доста офиси, така, че с едно вкусно обедно меню на достъпна цена, някак си успяваме да закрепим положението. Предлагаме и клиентите сами да си вземат храната с отстъпка. От това пък се възползват нашите съседи в квартала, които прибирайки се уморени от работа на път звънят, ние готвим, а те си взимат топлата вечеря.

Протест на италиански ресторантьори във Верона/сн. БГНЕС

Говори се, че има заведения, които макар и затоврени са на печалба в локдауна. Защото не зависят заради определения брой места в заведението и имат по-широк диапазон?

– Ами не мога да кажа дали това е така в действителност, но ако имат добра деливъри мрежа, не е изключено. До колкото съм запознат в Италия се заговори за затягане на мерките, които спират дори доставките по домовете и това е провокирало отварянето на някои заведения. Ако и тук властите наложат подобно нещо, това вече би ни погребало. Но, както казах, благодарение на доставките моят бизнес още се държи на повърхността.

А, какво се случи с вашия персонал?

– Част от работниците ни продължават да идват на работа, макар и при намалено работно време и по-ниски заплати. Други избраха да получават пари като безработни, но това са само няколко човека. Но, на останалите продължаваме да плащаме – първо с получените пари за месеца даваме заплати и за наема на заведението, а каквото не достига вадим от спестяванията си. Зная, че сега вероятно ще събера много хейт – от колеги, а сигурно и от хора. Защото да си кажем истината, че монетата има две страни, да ресторантите искат да отворят, но и хората искат да са в ресторантите. И трябва да ви кажа, че е публична тайна, че има ресторанти в София, които работят тайно. И това се вижда от разкритията при проверките. Не е лесно, но няма да отворя и да съм напук на системата…

- реклама -