нападател
сн. Kronen Zeitung

Собствената майка на терориста от Виена го предала, че се е радикализирал

Терористът от Виена Куйтим Фейзулахи, заподозрян за вчерашното нападение в центъра на австрийската столица се е радикализирал едва на 18 години.

През 2018 г., той пътува до Турция, откъдето планира да се премести в Сирия и да стане част от Ислямска държава, пише македонският „Фокус“.

Той е осъден и трябвало да лежи в затвора до лятото на 2020 г., но е освободен по-рано, тъй като съдът взема предвид младостта му. В затвора той преминава програма за дерадикализация.

Адвокатът му Ники Раст, който го представлява при делото, заяви пред австрийските медии, че момчето е успяло да измами всички.

„Тръгна за Сирия и бе заловен в Турция. Той е докладван от собствената си майка, че е радикализиран. Той излъга всички и беше освободен условно“, каза адвокатът, като отбеляза, че не е могъл да предвиди какво предстои да извърши.

При терористична атака в Първа зона в централната част на Виена загинаха четирима души, двама възрастни мъже и жена, млад минувач и сервитьорка, а броят на ранените нарасна до 22. Нападателят беше идентифициран като 20-годишно момче с двойно гражданство в Австрия и Северна Македония, а родителите му произхождат от тетовското село Челопек.

Австрийският вътрешен министър Карл Нехамер заяви, че 14 души на възраст между 16 и 25 години са били арестувани в полицейската операция. Според австрийския Heute.at заподозреният е набавил незаконните боеприпаси в Словакия, където е пътувал с приятели в колата на майката на един от заподозрените от Косово.

- реклама -