epa09633889 A woman is crossing a road during a snowfall in Zuerich, Switzerland, 10 December 2021. EPA/MICHAEL BUHOLZER

Сняг покрива Северна България, жълт код за 7 области

Сняг ще вали на повечето места в Северна България, а за 7 области има жълт код. В Североизточна количествата снеговалежи ще са значителни.

Вятърът ще е до умерен от север-северозапад, а в Източна България – временно силен. С него в Лудогорието и Добруджа ще се създават условия за виелици и навявания.
В Южна България ще бъде почти без валежи, там на места и облачността ще се разкъса.

Температурите ще са без съществена промяна. Преобладаващите минимални ще са между минус 3 и 2 градуса, в София – около минус 2 градуса. Максималните – между 0 и 5 градуса, в София – около 2 градуса.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за 28 януари, събота, предупреждение от първа степен – жълт код, за

значителни валежи от сняг, за образуване на снежна покривка,

за умерен и временно силен вятър, за виелици и навявания в седем области в Североизточна България. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Областите с предупредителен жълт код са: Силистра, Добрич, Русе, Разград, Шумен, Търговище и Велико Търново. Очаква се количествата на валежите там да са до 20-30 литра на квадратен метър, а дебелината на снежната покривка да е от 10-15 сантиметра.

Източник: dariknews.bg

- реклама -