World Press Photo Озбилиджинаграда

Снимка с убийството на руския посланик в Турция спечели наградата на World Press Photo (Галерия)

„Снимката отразява омразата в нашия свят“

Снимка на турския фотограф Бурхан Озбилиджи, направена по време на убийството на руския посланик в Турция през декември, спечели голямата награда на World Press Photo.

На снимката е запечатан момент, секунди след като 22-годишният полицай Мевлют Мерт Алтънташ е стрелял по руския дипломат. Алтънташ държи пистолета и скандира нещо, а на заден план се вижда смъртно раненият посланик Андрей Карлов.

снимка: Бурхан Озбилиджи
снимка: Бурхан Йозбилиджи

„Беше много трудно решение”, каза Мари Калверт от комисията, избрала печелившите. „Изборът ни се спря именно на тази снимка, защото тя не само е много емоционална, но и наистина отразява омразата в нашия свят. Всеки път, когато гледаш тази снимка, ти се иска да се отдръпнеш от нея”.

Руският посланик в Турция Андрей Карлов беше застрелян на 19 декември по време на речта си на откриването на фотоизложба в Анкара. Нападателят беше ликвидиран от силите за сигурност.

World Press Photo е най-престижният международен фотоконкурс, който датира от 1955 година. Целта му е отстояване на високите стандарти във фотожурналистиката и фотодокументалистиката. В тазгодишната селекция участваха около 80 000 снимки, направени от над 5000 фотографи от 125 държави.

Отличени бяха 45 фотографи от 25 държави. Вижте някои от тях.

- реклама -