Снегът в Токио блокира хора в тунел, хиляди спаха на летище – СНИМКИ

Заради силен снеговалеж в Токио хора се оказаха блокирани в тунел; хиляди спаха на летище „Нарита“

Стотици автомобили се оказаха блокирани в нощта на понеделник срещу вторник в токийския тунел „Ямате“ заради обилен снеговалеж. Някои пътници бяха принудени да вървят пеша, за да стигнат до аварийните стълби и да излязат на повърхността, предаде ТАСС.

Тунелът, дълъг около 18 километра и минаващ под земята в центъра на Токио, се смята за най-дългия в Япония. В понеделник вечерта заради снега движението в много отсечки от скоростните шосета в града бе спряно. Както съобщи телевизия Ен Ейч Кей, на един от изходите на тунел „Ямате“ заради снега колите не са могли да се изкачат по по-стръмното платно.

В продължение на няколко часа се е образувало задръстване, дълго около десет километра. Градските служби чистели шосетата, но автомобилите в тунела престояли около десет часа. След известно време някои пътници решили да зарежат колите и пеша да стигнат до аварийните стълби, за да излязат навън. Движението бе подновено чак в шест сутринта местно време.

През изминалото денонощие в Токио натрупа над 20 сантиметра сняг, температурите са ниски и пътищата са хлъзгави. В японската столица често вали сняг, но рядко се задържа, отбелязва Ройтерс. Снегът вече спря и градските служби продължават да разчистват улиците, а с чистенето на тротоарите се захващат местните жители, собствениците на магазини и ресторанти. Движението обаче още е нарушено, някои влакове потеглят със закъснение.

Хиляди бяха принудени да прекарат нощта на летище „Нарита“, защото заради снега бяха затворени пистите и отменени около 150 полета. След полунощ летището постепенно поднови работа.

Около 70 души са пострадали в Токио заради снега, главно от падане. Съобщава се за около 740 катастрофи.

Източник: БТА

- реклама -