сн. БГНЕС

Снегът усложни пътната обстановка в страната

855 машини са обработвали републиканските пътища през изминалата нощ. Настилките и съоръженията се третират срещу заледяване и хлъзгавост, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите.

Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим.

Това съобщиха от пътната агенция тази сутрин.

Пътната обстановка се усложни сериозно заради неспиращите валежи от сняг. Съобщава се, че магистралите са проходи по зимни условия. През нощта снега наложи да се въведат временни забрани за камиони по магистралите „Тракия“ и „Хемус“.

Минути преди 9 часа движението на тежкотоварните моторни превозни средства над 12 тона по магистрала „Тракия“ в областите София и Пазарджик поетапно се възстановява.

Снощи заради обилните снеговалежи и заледявания за час се наложи да затворят магистралата и за леки коли в посока столицата към Пазарджик.

Възстановено е преминаването на автомобили над 12 тона по магистрала „Хемус“ в област София.

Наши читатели обаче ни изпратиха ето тази снимка, направена 15 минути след 8:30 сутринта на магистрала „Люлин“.

По път I-6 Кюстендил – ГКПП “Гюешево” автомобилите над 12 тона е необходимо задължително да са с вериги.

Ограничено е преминаването на камиони през проходите „Предела“ и „Петрохан“ и „Троянски“, както и в проходите „Рожен“, „Печинско“ и „Превала“, където e забранено и тегленето на ремаркета и полуремаркета.

Днес в цялата страна е определен жълт код за потенциално опасно време за снеговалеж и ниски температури. Ще има условия за поледици, навявания и образуване на преспи. Апелът към шофьорите е да карат внимателно и ако е възможно, да ограничават пътуванията. Тези, които ще са на път, да са с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавявания, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

- реклама -