Смяна на властта: Риши Сунак официално е новият премиер на Великобритания

Смяна на властта: Риши Сунак официално е новият премиер на Великобритания. Новият лидер на управляващата Консервативна партия на Великобритания Риши Сунак официално стана 57-ия министър-председател на Великобритания и третия за тази година. Официално той проведе аудиенция при крал Чарлз III.

Сунак е и най-младият британски премиер от 2 века насам. Малко по-рано пожелавайки успех на Риши Сунак, Лиз Тръс напусна резиденцията на „Даунинг стрийт“ 10. Минути по-късно тя вече беше Бъкингамския дворец, за да връчи оставката си на краля.

Преди това Тръс изнесе прощална реч, в която заяви, че е „по-убедена от всякога, че британците трябва да бъдат смели и да се изправят пред предизвикателствата, които стоят пред тях.“

Тя цитира и римския философ Сенека: „Не защото нещата са трудни, не се осмеляваме. А защото не се осмеляваме, нещата са трудни“. В прощалната си реч Лиз Тръс обаче отново защити своите планове за понижаване на данъците и отмяна на повишаването на вноските за пенсия от Риши Сунак по времето, когато бе министър на финансите, отбелязва ДПА.

Четете още:

- реклама -