Смяна на караула: Кабинетът „Донев“ пое управлението на държавата (Видео + Снимки)

Смяна на караула: Кабинетът „Петков“ сдаде властта на кабинета „Донев“. Новият служебен кабинет ще поеме щафетата в управлението на държавата на церемонията при президента.

„Това е четвъртото служебно правителство, което назначавам. На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три кабинета.

Вие поемате отговорност за България в труден момент

за страната ни – обществена умора от острото политическо представяне, вихрещи се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа,

засилващи се протести на различни браншови организации,

липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и забуксувала съдебна реформа“, обърна се към служебния кабинет Радев.

„На този тревожен фон вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността. В непосредствена близост до България бушува война, чиито последици

се усещат пряко у нас и по света, напрежението на Балканте

се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да бъде да не се въвлича страната ни в конфликти“, заяви той.

На официална церемония в Гербовата зала в

Президентството нея Румен Радев обяви приоритетите на служебния кабинет, а след това новите министри ще приемат властта от правителството, оглавявано от Кирил Петков. Първо служебният премиер ще поеме поста в Министерския съвет, а след това ще бъде предадена работата по министерства.

Държавният глава Румен Радев официално представи

назначеното от него служебно правителство с премиер Гълъб Донев, както и задачите и приоритети, които стоят пред служебните министри през следващите 2 месеца.

47-ото Народно събрание остава в историята. С указ на президента парламентът се разпуска от днес. Със същия документ са насрочени извънредни избори за 2 октомври. По думите му служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят в дейността си от два важни приоритета –

сигурност на доставките и цена на енергоносителите.

„В центъра на вашата дейност трябва да бъдат интересите на обикновения потребител и на българската икономика. Гражданите очакват от изпълнителната власт рационални решения“, допълни държавният глава.

Друга пагубна последица от войната е продоволствената криза, посочи още той и уточни, че тя настъпва постепенно с повишаването на цените и с разстройването на производствения и търговския цикъл в земеделието.

„Важен приоритет пред вас е да осигурите ясен хоризонт при земеделските производители, продоволствена осигуреност на държавата и овладяване на ръста на цените“, каза Радев.

„Разполагам с опит и наблюдение на отговорностите както на редовен, така и на служебен кабинет, затова уверено твърдя, че

служебното правителството не е Б отборът в управлението на България.

И това не е маркетингова приумица.

Това каза новият служебен премиер Гълъб Донев на тържествената церемония по представянето на новото правителство в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

„В такъв момент обикновено се изказва благодарност за умението и се заявява готовност за справяне с огромната отговорност“, каза Донев.

„Знам от личен опит, че отговорността към хората и тяхното доверие

те пазят от загуба на равновесие, колкото и високо в държавата да се намираш. Ще ви кажа нещо сам за себе си: Не губя равновесие от високото и не търся вратичката в закона“, допълни той.

На нас се пада нелеката задача да търся разрешение на кризите без работещо Народно събрание, предупреди Донев колегите си. И зададе задачите пред тях: Провеждането на честни избори, възстановяването на доверието между институциите, намиране изход на всички завещани кризи, сваляне на политическото напрежение и продължаването на работата по плана за възстановяване.

Как се стигна до тук?

Кабинетът „Петков“ бе гласуван на 13 декември миналата година, а след като вотът на недоверие към него мина в парламента, нито от „Продължаваме промяната“ успяха да постигнат политически консенсус за нов кабинет, нито БСП с третия мандат, връчен от държавния глава Румен Радев. От ГЕРБ още в началото заявиха, че ще върнат мандата като втора политическа сила.

Кирил Петков с обръщение на изпроводяк: Справихме се добре, Апокалипсис няма – Flashnews

Основната задача на всеки служебен кабинет е да организира парламентарния вот, в случая – без предишния кабинет да е изпълнил мандата си.

Служебният кабинет ще бъде изправен пред задачата да осигури достатъчно енергоносители, тъй като след началото на руската инвазия в Украйна и спирането от страна на „Газпром“ на доставките за България, страната ни е изправена пред недостиг на синьо гориво, според сигналите на бизнеса.

Остават въпросите с овладяването на високата инфлация, както и редица други теми, които не търпят отлагане.

Служебните кабинети обаче нямат законодателна инициатива, тъй като няма действащ парламент.

- реклама -