Герджиков караула
Снимка: БГНЕС

Смяна на караула на „Дондуков“ 1: Новото правителство встъпва в длъжност

Новото правителство на Бойко Борисов ще встъпи в длъжност на официлна церемония днес.

Точно в 9:00 ч. Борисов ще представи на президента Румен Радев своето предложение за структура и състав на Министерския съвет. Държавният глава ще изпълни конституционните си задължения да предложи на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател още същия ден.

В 11:00 часа 44-тото Народно събрание ще гласува кабинета.

Веднага след това на „Дондуков“ 1 ще се извърши символичната смяна на караула и служебното правителство ще предаде властта на третия кабинет „Борисов“. Официалната церемония ще започне около 13:00 часа в Гранитната зала на Министерския съвет.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов ще има четирима заместници. Двама от тях са от Обединените патриоти. Освен министър на отбраната, Красимир Каракачанов ще е вицепремиер по обществения ред и сигурността. Валери Симеонов ще е вицепремиер по икономическата и демографската политика.

И в този кабинет Томислав Дончев ще е вицепремиер. Екатерина Захариева, която беше правосъден министър в предния кабинет сега ще е вицепремиер по правосъдната реформа и външен министър.

Финансист №1 на държавата отново ще е Владислав Горанов.

Бившият зам.-министър на отбраната от първото правителство на ГЕРБ Валентин Радев ще е министър на вътрешните работи.

Лиляна Павлова ще бъде министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Регионалното министерство ще бъде оглавено от Николай Нанков. Той бе зам.-министър в строителното ведомство.

Бившият зам.-министър на културата Боил Банов сега ще бъде титуляр.

Досегашният шеф на Националния осигурителен институт Бисер Петков става министър на труда и социалната политика.

Цецка Цачева ще стане министър на правосъдието.

Министър на образованието и науката става досегашният главен секретар в МОН Красимир Вълчев.

Началникът на Военномедицинската академия проф. Николай Петров поема Министерството на здравеопазването.

Министър на околната среда и водите ще е Нено Димов.

Бившият директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов отново влиза в управлението, този път като министър на земеделието, храните и горите.

Новият министър на икономиката Емил Караниколов е предложение на „Атака”. Той до момента ръководеше Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Постовете от предишния кабинет запазват Ивайло Московски на транспорта, Теменужка Петкова на енергетиката, Николина Ангелкова на туризма и Красен Кралев на спорта.

- реклама -