ковид легла, РЗИ-София, д-р Данчо Пенчев,

Смразяващи разкрития: В Румънска болница умишлено убивали пациенти с COVID

В болница в Румъния умишлено са умъртвявани тежко болни от COVID. Това смразяващо разкритие е направил бивш служител от лечебното заведение. Прокуратурата се е самосезирала и е започнала разследване.

В. „Ромъния либера“ пише за потресаващите разкрития в град Сибиуслед на бивш служител на Окръжната болница за спешна помощ. Той разказал, че пациенти с COVID-19 в интензивното отделение на болницата са били убивани. Свидетелят, който е работел в отделението за интензивна терапия, твърди, че самият той също е убивал хора. Той е пожелал да остане анонимен.

Главният прокурор в прокуратурата към трибунала на Сибиу Йон Вещемян е заявил пред агенция Медиафакс, че е образувано дело за убийство в Окръжната болница за спешна помощ в Сибиу.

„Засега сме се самосезирали служебно за извършване на престъплението убийство. Разследването се води срещу неизвестен извършител“, каза Вещемян.

Разследването е стартирало въз основа на разказаното от бивш служител в интензивното отделение на болницата за местната медия „Турну Сфатулуй“. Той твърди, че пациенти в тежко състояние с COVID-19 са били връзвани за ръцете и краката, игнорирани от медицинските кадри, давани са им успокоителни и по този начин пациентите умирали от задушаване.

„Да, убиват се пациенти. И аз съм убивал хора, защото работех там. Въпреки че с всички сили опитвах да направя всичко възможно да не поставям инжекции с успокоителни“, цитира в. „Ромъния либера“ казаното от свидетеля.

Междувременно местни медии съобщават, че в страната са потвърдени два случая на бразилския вариант на коронавируса.

Става дума за двама мъже от Букурещ, като при единия не може да бъде уточнен източникът на заразяване. Мъжът е на 38 години, от Букурещ, има съпътстващи заболявания, но не е пътувал и не е имал контакт с потвърден случай на COVID-19. Другият заразен с бразилския вариант е на 57 години от Букурещ, също има придружаващи заболявания, но се предполага, че се е заразил от свой колега. Националният институт за обществено здраве продължава епидемиологичната анкета, посочва вестникът.

Здравните власти обмислят затягане на ограниченията на национално равнище след увеличението на случаите на заразяване, като една от мерките може да бъде удължаване на карантината през нощта, която ще започва от 22,00 ч., вместо от 23,00 ч., съобщава „Адевърул“.

Премиерът Флорин Къцу заяви вчера, че е поискал от националния координатор по ваксинационните дейности и от министъра на здравеопазването да ускорят третия етап по имунизация. Този месец Румъния очаква да получи 2,6 милиона дози ваксина, което е повече от първоначално очакваното, пише още „Адевърул“.

- реклама -