Смразяващ доклад на ООН: Българите ще намалеят с над 20% до 2050 г.

Българите ще намалеят с над 20% до 2050 г. Тази прогноза фигурира в смразяващ доклад на ООН. Според него България е сред петте страни в Европа, чието население към 2050 година ще намалее с над 20 процента. Докладът е публикуван от в. „Гардиън, съобщава БГНЕС.

Изданието се позована на сектора „Население“ от департамента на ООН за икономиката и социалните проблеми. Другите държави са Украйна, Латвия, Литва и Сърбия.

При това по този показател ние сме на първия ред в тази петорка. Според публикуваната към материала графика българското население ще се стопи с 24,7%, Украйна с 24,5%, Латвия с 23,5 на сто. При Литва и Сърбия показателите също са с над една пета демографски срив.

Намаляване на населението се прогнозира и в Гърция и Португалия. Той обаче е прогнозно на по-ниски нива: съответно с 12 и 10 процента.

Всъщност публикацията е посветена на демографската катастрофа на Латвия. Тя загуби почти една трета от населението си след разпадането на СССР, пише авторът на Джон Хенли. Според него причината за това са поредните емигрантски вълни на млади латвийци, които заминават в чужбина в търсене на повече пари.  Но покрай Латвия ООН огласява и особено тревожното състояние на демографската криза у нас, както и в още няколко държави.

НСИ отчете колко е намаляло населението ни за година

Източник: Стандарт

- реклама -