Смог затвори училищата в Делхи за 3 дни

Училищата в столицата на Индия ще са затворени в продължение на три дена, след като градът се сблъска с едно от най-тежките замърсявания на въздуха от години.

Необходими са извънредни мерки, за да решим заедно проблема. Всички дейности по строителство и разрушаване може да бъдат забранени през следващите пет дена. Всички училища в Делхи ще бъдат затворени през следващите три дни“, каза главният министър на щата Делхи Арвинд Кеджривал.

От дни столицата е покрита от гъст смог, поради което местните и централни власти се събраха, за да търсят решение на проблема.

Хората не трябва да излизат навън

indexКеджривал, който председателстваше извънредното заседание на щатския кабинет, посъветва хората да стоят в затворени помещения, колкото се може по-дълго.

Други мерки, обявени от правителството, включват борбата с пожарите в сметища, поръсване вода по главните пътища за потискане на прах и затварянето на една електроцентрала.

 Повечето от съседните на Делхи щати до голяма степен зависят от селското стопанство, а фермерите в тях прибягват до палене на стърнищата преди всяка сеитба, което влошава замърсяването на въздуха над Делхи и неговите сателитни градове.

В неделя Кеджривал заяви, че не може да се очаква в близките дни подобряване на положението със замърсяването на въздуха, защото именно сега ще бъдат подпалени още стърнища.

- реклама -