Олимпик

Сметната палата в Кипър предупредила още преди 3 г. за потенциални проблеми с “Олимпик“

Сметната палата е предупредила още преди 3 години за потенциални затруднения пред застрахователната компания „Олимпик“, предаде БНР.

През 2015 г. председателят на палатата посочва, че има рискове за следващата 2016 г., когато влиза в сила новата система за застрахователен надзор в ЕС – познат като „Платежоспособност 2“.

Заради проблеми с капиталовата адекватност „Олимпик” не е в състояние да отговори на изискванията на „Платежоспособност II”, бе решаващият извод в доклада от външния му одит, представен на 4 май тази година.

В него одиторът констатира, че не е било възможно да се съберат доказателства за наличието на активи, с които компанията да удовлетвори новите критерии за функционирането на застрахователните дружества.

Спорното финансиране е на обща стойност от около 210 млн. евро и включва инвестиции в имот и в  друго дъщерно дружество, корпоративни облигации и пари в брой

Всички процедури в случай на неплатежоспособност на застрахователно дружество, с оглед на защитата на застрахованите лица, са извършени в установените от закона срокове, подчерта в съобщение кипърската Служба за контрол назастрахователните компании.

Междувременно от днес КАТ вече глобяват застрахованите в „Олимпик“, които не са сключили застраховки „Гражданска отговорност” с друг застраховател. Справка на Гаранционния фонд, цитирана от bTV, показва, че от 200 хиляди автомобила, застраховани във фалиралата кипърска компания, почти 82 хиляди остават без валидни полици към 13 ч. днес.

- реклама -