Летище София паспортна концесия проверка пътници служители правителство, мерки, въздушен транспорт, криза

Сметната палата проверява сделките на Летище София

Сметната палата ще проверява сделките на Летище София от 2013 до 2016 г.

Комисията по бюджет и финанси прие и възложи на Сметната палата да направи одита. Проверката е за съответствие при финансовото управление на Летище София.

Дебати за периода на проверката

В рамките на комисията председателят на Сметната палата Цветан Цветков поиска да се прецизира периодът за одит на летището. Според него периодът от 1.09.2011 до 31.06.2016 г. е твърде дълъг . Затова той поиска  по-кратък период – от началото на 2014 г. Мотивът му : при толкова дълъг период за някои от събитията е изтекла давността и само може да бъде направена констатация.

Депутатът от БСП Лява България Румен Гечев настоя в одита да влезе и 2013 г., защото тогава е направена „една доста странна операция в дружеството. 160 дка от летището са продадени за 7 млн. лв. Земята е продадена на дружество, което дължи на държавата 50 млн. Земята е продадена на групата, в която влизат „България ер“ и „Хемус“ – две дружества към един холдинг, т. е. става дума за изумителен скандал“, заяви Гечев.

Цветков заяви, че срокът за извършване на одита е приемлив за тях. „Аз считам, че ще се справим с определените срокове и в края на месец март 2017 г. ще има един обективен доклад, който ще показва реалната картина на начина на управление на летище София през периода, който е определен да бъде одитиран“, подчерта Цветков.

Относно данните за скандалната сделка за земя Цветков заяви, че тези данни не са били известни на Съдебната палата. Тъй като периодът обхваща и тези сделки, одитният екип ще ги прегледа и ще определи дали съответстват на националното законодателство и дали е защитен държавният интерес при тези сделки, допълни Цветков.

- реклама -