Свищов сметище пожар бедствено положение

Сметището на Свищов пламна за трети път

Продължава борбата с горящото сметище в Свищов.

Днес то се възпламени за трети път. Мобилизирани са хора и техника от 5 общини, за да овладеят бедствената ситуация, съобщи bTV.

Предстои сметището спешно да бъде засипано с десетки тонове пръст. Днес се очаква от общината да подпишат документа на фирмата – изпълнител, което на практика ще позволи да започне запръстяването на сметището.

В момента тлеят отпадъци трупани над 30 години. Въпреки че сметоизвозването тук официално е прекратено в началото на 2017 година, по всичко личи, че теренът се е използвал като нерегламентирано сметище и след това.

Свищов не е обгазен.

И тази сутрин градът осъмна под пелена от дим и неприятна миризма. Официално обаче, критичните нива за замърсеност на въздуха не са достигнати.

„Не знам какво имат предвид под обгазяване. За някои хора самата миризма вече е неприятна“, заяви местният жител Младен Лисичев.

„При мен не е трудно, но моя мъж като е болен при него по- трудно се диша.“, казва пък Гюлшан Сюлейманова.

Пряко обгазена е вилната зона в местността Ненова шатра. Всичките над 40 къщи там са обитаеми. На метри от тлеещото огнище живее семейство Ботеви.

„Когато вятърът е към нас, затваряме прозорци, всичко, влизаме вътре и чакаме да тръгне вятърът наобратно.“, разказва Марийка Ботева, която живее в Ненова шатра.

На терен денонощно са пожарникари, полиция и местна власт. За всички е изненада, че пожарът се случва дни преди да започне цялостното запръстяване на сметището, финансирано от държавата през март.

„Изискването цялата процедура по обществената поръчка и по избора на изпълнител трябваше да се съгласува с програмата за управление на отпадъците, което отнема още един месец. И след това община Свищов обявява обществената поръчка, които имат също срокове за изпълнение.“, казва Генчо Генчев, кмет на община Свищов

Официално площта на сметището е 50 дка. През годините обаче се е разраснало двойно.

- реклама -