щъркели
сн. БГНЕС

Сметищата държат щъркелите в Европа и те все по-рядко отлитат на Юг

Дойде ли есента, европейският бял щъркел отлита на юг – през пустинята Сахара към страните от района на Сахел в Африка. Това е начин да избегнат студа и липсата на храна през зимата в Европа. Понякога птиците прелитат над 4000 километра.

сн. БГНЕС

През последните години обаче нещо се промени: все повече щъркели остават в Европа и през зимата. Причината: глобалното затопляне и повишаващите се температури, но и наличието на все повече сметища, които са постоянен източник на храна за птиците.

Драстичен скок в популацията на щъркелите в Европа

Както посочва Холгер Шулц от швейцарската неправителствена организация „Stork“, голямата част от белите щъркели в Западна Европа вече не мигрира до страните от Сахел в Африка, а прекарва зимата в Испания. „Наличието на постоянен източник на храна за птиците води до драстично повишаване на популацията им в Западна Европа. В някои европейски страни броят на щъркелите се е увеличил повече от два пъти“, посочва Шулц.

Белите щъркели са навсякъде: по полетата, накацали по жиците на далекопроводите, по покривите на църквите или около изоставени и рушащи се сгради. „На места гнездата са разположени само на два метра едно от друго“, казва Блас Молина от испанската неправителствена организация „Birdlife“.

И действително: на най-голямото сметище в Испания Валдемингомес, на което през 2020 година са депонирани 1,3 милиона тона отпадъци, ни посреща ято щъркели, накацали на площ с големината на футболно игрище. Птиците ровят из сметището, докато камиони с боклуци образуват дълга опашка, чакайки реда си да се освободят от своя товар. А на върха на планината от боклуци щъркели и други птици водят истинска битка за храна. И още по-точно: за това, което си мислят, че е храна.

сн. БГНЕС

„Тези сметища не са безопасни за тях, защото там има гумени отпадъци и части от кабели, които щъркелите смятат за червеи. Знаем, че на тези бунища попада и много нерегламентиран боклук. Намирали сме и много мъртви щъркели, натровени от различни отпадъци, които откриваме в техния храносмилателен тракт“, казва Молина.

От десетилетия „Birdlife“ проучва поведението на птиците, включително с GPS-технологии за проследяване на миграционните им пътища. А наблюденията сочат, че 80% от възрастните щъркели в Испания вече остават там и през зимата. Тази тенденция започва през 1995 година, а а от 2004 насам популацията им се е увеличила над два пъти.

Що се отнася до белите щъркели, които прелитат на юг: по-малко от половината от тях оцеляват през тяхната първа година. Причината: силните ветрове в Гибралтарския проток като резултат от глобалното затопляне и пясъчните бури над Сахара.

Ще започнат ли щъркелите отново масово да прелитат на юг?

По-кратките маршрути на птиците увеличават шансовете за тяхното оцеляване. А сметищата за тях са надежден източник на храна. Но вече се очертава следващата заплаха: ЕС иска да намали количествата боклук, който стига до бунищата в Европа. „Ако те бъдат затворени, популацията на бели щъркели в Западна Европа отново ще започне да намалява, а птиците ще се върнат към традиционните си миграционни маршрути“, казва Холгер Шулц от швейцарската организация „Stork“. Той допълва, че пътят им до Африка е опасен, но пък там те имат по-добри шансове за прехрана.

Рано е да се правят изводи за това дали по-малките количества боклук по сметищата в Европа ще окажат някакво влияние върху поведението на птиците, т.е. дали белите щъркели ще започнат отново масово да прекарват зимата в Африка.

Но едно нещо е ясно още сега: човешката дейност се отразява пряко на живота на всяко живо същество на тази планета.

източник: DW

- реклама -