Стефан Янев, Антон Кутев, служби, ДАНС, ДАР, началници,
Снимка: БГНЕС

Сменят шефа на разузнаването

Правителството предлага председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов да бъде освободен от поста, а неговото място да заеме Антоан Гечев.

Това съобщи в МС днес Антон Кутев, говорител на кабинета.

Кутев посочи като причина необходимостта да се гарантира устойчивост на системата за защита на националната сигурност. „Под ръководството на Атанасов е осъществявана дейност по неспазване на презумпцията за обективност и безпристрастност“, допълни той.

Антоан Гечев е бил заместник-директор на Служба „Военна информация“ в периода 2018 г. – 2020 г. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „ Военно дело“ от ВА „Г. С. Раковски“.

Правителството реши също да предложи за освобождаване от поста зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков и на негово място да бъде назначен Станислав Йорданов Станчев, съобщи още Кутев.

Станчев притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Танкови войски-строеви“ от ВНВУ „Васил Левски“ и по специалността „Финанси“ от УНСС. Работил е в ДАНС. Заемал е длъжности в силите на НАТО в Афганистан.

 

 

- реклама -