Сменяме жилището на 10 години

За 20 години средните цени на имотите в страната са се покачили около 6 пъти, тоест от 200 евро за квадратен метър са стигнали 1200 евро, а по брой сделки от 2013 г. до 2022 г. тенденцията показва, че те са повече съсредоточени в големите градове София, Пловдив, Варна и Бургас за сметка на намалението им през последните десет години в по-малките градове.

Ръст

Относно цените на имотите ръстът през миналата година е най-висок във Варна, където жилищата са поскъпнали с 31%.

Следват цените в София, които са се повишили с 25 на сто, а в Пловдив и Бургас – със 17 на сто. Очакванията за тази година са, че ще има понижение на цените, но е трудно да се посочи кога ще се случи. Според експерта, когато лихвите по кредитите тръгнат нагоре, цените спадат.

Пазар

От данните за пазара на жилищата в столицата с най-голямо увеличение на имотите има в квартал „Хаджи Димитър“.

В района квадратът е поскъпнал от 1244 евро до 1758 евро, което е увеличение с 41,3 на сто. Обеля пък се нарежда на второ място със скок от 40,17 на сто и цената на имотите в квартала достигат 1249 евро за квадрат.

Поскъпване

Над 37 на сто са поскъпнали жилищата в квартал „Витоша“. Най-ниско увеличение е регистрирано в „Изток“, където цените са скочили от 1950 евро на 2034 евро, тоест с 4,3 на сто.

Спад на търсенето на имоти през последните две тримесечия отчитат още брокерите. Това обаче залива търсенето на жилища под наем, като броя на желаещите се е увеличил с около 10 на сто.

Профил

Необходимостта от пари става все по-честа причина за продажба на имот, отчитат брокери.

Ако към средата на миналата година този мотив са посочили 15 на сто от продавачите, то в края те са вече 19 на сто.

Увеличава се предлагането на имоти, като през 2019 година за един апартамент е имало 3-ма купувачи, то миналата година за един имот кандидатът е един. Отстъпките при продажби достигат до 5000 евро, коментираха от агенцията.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено