Сменяме водомерите с дистанционни

Сменяме водомерите с дистанционни, близо половината водомери в София са негодни.

Близо половината водомери за топла вода,

монтирани в имотите на клиентите в София са стари, с изтекъл срок за метрологична проверка (10 години). Това показват данни на една от фирмите за топлинно счетоводство.

От фирмата напомнят, че в актуалните текстове

на Закона за енергетиката е залегнало задължителното изискване при подмяна на уред (водомер, разпределител, топломер) да бъде монтиран такъв с дистанционен отчет, съгласуван с фирмата за топлинно счетоводство, която обслужва етажната собственост.

Средно потребената енергия от клиентите на централно топлоснабдяване в София за сезон 2021/22 е с 12 процента по-малко в сравнение с предходния отоплителен сезон, сочат още данните от изравнителните сметки на фирмата за топлинно счетоводство.

Отново средно с 12 на сто обаче е струвал по-скъпо

отоплителен сезон 2021/2022 за потребителите в сравнение с миналата година.

Това основно се дължи на по-дългия период с отопление (13 дни повече в сравнение със сезон 2020/2021), на по-ниските среднодневни температури и на повишената цена на енергията от юли 2021 г.

„Отчитаме, че клиентите са реализирали икономии,

но повишената цена и по-дългият период с отопление компенсират тези икономии. С оглед очакванията цените на ресурсите да продължават да се покачват, препоръчваме да се продължи с разумното използване на енергия, както и да бъдем все по-активни и внимателни с това кога ни е необходимо отопление и колко топло трябва да бъде в помещението.

Това се постига лесно с помощта на термостатни вентили

на радиаторите“, коментира Милена Стоянова, управител на фирмата.

53 на сто от клиентите в столицата ще получат изравнителна сметка, в която имат сума за получаване или сума равна на начислената енергия през сезона. 47 процента имат суми за доплащане.

Най-много са клиентите със суми за получаване

в изравнителната сметка от 10 лв. до 99 лв. – 24 процента. 21 на сто имат суми за доплащане в същия диапазон. 14 процента имат да възстановяват суми от топлофикационното дружество от 100 лв. до 249 лв., а същите средства трябва да доплащат 11 на сто от потребителите.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено