поликлиника

Сменяме личния лекар и по интернет

От 1 юни можем да сменяме личния си лекар и по интернет.

Онлайн изборът може да е временен или постоянен и се прави лично от здравноосигурения или от негов родител/настойник. За целта здравноосигуреното лице трябва да влезе в интернет страницата на НЗОК и от собственото си лично електронно здравно досие да отвори меню „Избор на личен лекар“.

Там се попълва регистрационна форма за избор, която трябва да се подпише с електронен подпис от здравноосигурения или от неговия родител/настойник чрез Персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК.

От Здравната каса припомнят, че няма основание посоченият личен лекар да откаже да включи в пациентската си листа здравноосигурен пациент, който го е избрал. Това правило важи без значение дали изборът се осъществява по електронен път или на хартиен носител, чрез попълване на формуляри на ръка.

След като сте направили своя избор, ще получите съобщение на посочения от вас e-mail адрес или SMS на оставения телефон. Същото важи и за новоизбрания общопрактикуващ медик.

По интернет няма да можете да направите първоначален избор на личен лекар (педиатър) за новородено дете. Целта е да се гарантира истинността на информацията за новородените.

Новата електронна услуга за избор на личен лекар онлайн е стъпка напред в реализирането на електронното управление, посочват от НЗОК.

Смяната на личния лекар може да стане два пъти в годината – през юни и през декември.

- реклама -