Янаки Стоилов

Смениха шефката на Агенцията по вписванията

В Агенцията по вписванията, Инспекторатът към министъра на правосъдието и одитът установиха редица недостатъци и нарушения.

Това заяви правосъдният министър Янаки Стоилов, който представи отчет на свършената от министерството работа.

Поради тази причина министърът е освободил директора на Агенцията Габриела Козарева. На нейно място се назначава Даниела Митева.

Стоилов посочи, че броят на необработените годишни финансови отчети е скочил близо 3 пъти през последните години – от 350 000 в началото на 2017 г. до почти милион сега. „ЕК е започнала процедура за нарушение за свързването на Търговския регистър и системата на бизнес регистрите, което е трябвало да стане преди 4 г.“. Той изреди и други проблеми – липса на внедрен софтуер с отворен код, липса на регистър на овластяванията и пълномощните и др.

Европейската комисия е започнала процедура за нарушение и неизпълнение за свързването на търговския регистър към т.нар система БРИС, което е трябвало да стане преди 4 години.

„Проведени бяха среща с почти всички организации в правната сфера. По мое предложение ВСС прие да се изготви анализ за 10-годишен период на Специализираното правосъдие. Все още очаквам информация, която предстои да бъде дадена. Предложихме дискусия по предложения модел за нова съдебна карта. Всяка седмица организираме приемна за гражданите – практика, която доста години е била изоставена“, обясни министърът.

Сред дейностите, които Стоилов отчете, са срещата му с европейския прокурор Лаура Кьовеши, предложенията за промени по Плана за възстановяване и устойчивост, както и редица проверки, които той е възложил.

 

- реклама -